struka(e): agronomija
ilustracija
KUPUS, Brassica oleracea var. capitata

kupus (starovisokonjem. kumpost < lat. composita) (zelje; Brassica oleracea var. capitata), dvogodišnja biljka iz por. krstašica (Brassicaceae), podrijetlom iz Sredozemlja. Najraširenije je povrće u Hrvatskoj, uzgaja se u svim područjima. Poznato je više domaćih lokalnih populacija. Umjerenih je zahtjeva za toplinom. Izborom kultivara, rokova i područja uzgoja bere se cijele godine. Za jelo se, u prvoj godini uzgoja, koriste listovi glatkih plojki (za razliku od kelja), skupljeni u gigantski vršni pup (glavicu) na skraćenoj stabljici. Kiseli kupus dobiva se biološkom mliječnokiselom fermentacijom cijelih ili rezanih (ribanih) glavica odabranih kultivara s čvrstim glavicama, tankim listovima i tanjim lisnim žilama. Uzgajaju se bijeli (zeleni) i crveni (ljubičasti) kultivari. U antičko doba prvenstveno se cijenio kao ljekovita biljka.

Citiranje:

kupus. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 1.11.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kupus>.